24 juny 2025
Barcelona.- El nou director associat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Cristian Canton, ha anunciat la creació de l’AI Institute, amb la finalitat que hi hagi una base comuna que permeti transferir els avenços aconseguits amb la Intel·ligència Artificial (IA) entre les diverses branques de la ciència.
En una entrevista amb EFE, el nou director associat del BSC ha explicat que la creació d’aquest institut, que serà dirigit per l’informàtic Ricardo Baeza-Yates, és un dels objectius que s’ha marcat amb vista a aconseguir que «el BSC sigui un centre d’IA de referència mundial aplicada a la ciència».
Cristian Canton, que va assumir el càrrec de director associat del BSC a principis d’aquest mes, es va doctorar en informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) però feia més de vuit anys que treballava a EUA, des d’on liderava la investigació a IA a Meta, que és la companyia propietària de Facebook, Instagram i WhatsApp.

Una base comuna transversal per transferir els avenços
Segons explica aquest investigador, l’AI Institute és un instrument creat pel BSC perquè hi hagi una base comuna transversal que permeti transferir els avenços aconseguits amb la IA entre les diverses branques científiques en què es treballa al centre.
Les quatre branques científiques que concentren l’activitat del BSC són: Ciències de la Vida, Ciències de la Terra, Ciències de la Computació i Enginyeria.
«Per exemple, -indica Canton- tenim la IA generativa, que utilitza els grans models de llenguatge i que es pot utilitzar per a usos conversacionals, que és el més clàssic, però també es pot fer servir per predir el clima o per a la seqüenciació genòmica».
La IA responsable
Com a expert que és combatre la desinformació i les notícies falses, Cristian Canton alerta que, «amb l’arribada de les IA generatives el que estem veient és que augmenta una IA que pot enganyar els nostres sentits».
«Hi ha diverses maneres de resoldre aquest problema -explica-, per exemple a través de la creació d’empremtes digitals encriptades dins del propi contingut, que ens permeti destriar si una determinada informació és original o ha estat manipulada».
També «podem fer servir eines per detectar la veracitat, i finalment, la part més important és l’educació, perquè hem arribat a un punt en què és difícil creure en tot allò que veiem».

En aquest context, «hem d’educar el sentit crític de la població i que aprengui a dubtar d’allò que veu o escolta, sobretot quan procedeix de fonts que no són verificables».
Segons el nou director associat del BSC, fer una IA responsable passa per preveure que pugui subministrar continguts positius i interessants, però quan crees un algorisme la teva responsabilitat com a enginyer és prevenir els usos indeguts de la informació».
El MareNostrum 5 i el primer supercomputador quàntic
El BSC acull actualment supercomputadores molt potents, com la MareNostrum 5 o el primer supercomputador quàntic creat amb tecnologia 100% europea, el MareNostrum-Ona, que encara està en fase d’experimentació per poder treballar després en projectes específics.
En aquest centre, ubicat a la zona universitària de Barcelona en un espai on encara es conserva una antiga capella, hi treballen actualment més de 1.200 persones, repartides en el desenvolupament de processos de les quatre branques científiques i tecnològiques i en 72 grups de recerca diferents.

La importància creixent que adquireix la IA a la feina del BSC es pot veure a l’espai físic que ja ocupa i al projectat, perquè l’antiga capella allotja ara mateix el supercomputador quàntic i la resta de la superfície útil s’està habilitant per ubicar nous ordinadors dedicats a la IA.
Dissenyar els xips per adquirir sobirania tecnològica
Segons Cristian Canton, totes aquestes supercomputadores utilitzen els xips més avançats que hi ha al món, però el BSC encara el repte de ser capaç de dissenyar els futurs xips que ha d’utilitzar, encara que després es manufacturin a països preparats per produir-los.
Això significa pensar en termes de «sobirania tecnològica» i tenir una estratègia per procurar-la, apunta aquest mateix investigador, per a qui és fonamental «no haver de dependre» d’altres països per dissenyar els xips necessaris per a la supercomputació i la IA.
El BSC «té talent per al disseny de sistemes» i pot i ha de «contribuir a aconseguir la sobirania tecnològica», recalca Canton, que posa com a exemple Open Chip, una empresa emergent sortida del centre que pot aconseguir avenços en aquesta matèria.
Al costat d’Open Chip hi ha altres tretze startups, o spin-offs, que ja han estat originades des del BSC: ELEM Biotech, Energy Aware Solutions (EAS), Frontwave Imaging, Maspa Technologies, Mitiga Solutions, Nearby Computing, Nextmol, Nostrum BioDiscovery, Qbeast, Care AI.