Barcelona disposa del primer supercomputador quàntic amb tecnologia europea

6 febrer 2025

Barcelona.- Barcelona compta des del dijous amb el primer supercomputador quàntic d’Espanya amb tecnologia 100% europea, i que està ubicat a la seu del Barcelona Supercomputing Center (BSC).

La presentació d’aquest supercomputador quàntic, que inicialment ha estat anomenat MareNostrum Ona, encara que el nom no és definitiu, ha anat a càrrec del president de la Generalitat, Salvador Illa; de la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant; i del ministre de Transformació Digital i Funció Pública, Óscar López.

El ministre Óscar López ha anunciat, durant l’acte de presentació celebrat al Barcelona Supercomputing Center, que el seu ministeri donarà a conèixer properament l’Estratègia Nacional de Tecnologies Quàntiques, «un full de ruta on estem treballant intensament».

Una aposta per la ciència i la tecnologia

Segons el president de la Generalitat, Salvador Illa, el primer supercomputador quàntic ubicat a Barcelona suposa una aposta decidida i desacomplexada dels governs d’Espanya i Catalunya per la ciència i la tecnologia.

Illa ha destacat que aquest nou supercomputador, que complementa el MareNostrum 5 amb tecnologia convencional, és fruit del BSC, un projecte d’èxit i de col·laboració entre els governs, la universitat i les empreses privades capdavanteres.

“Es tracta d’un marc públic i acadèmic, aquí es fa ciència capdavantera, tecnologia governada amb criteris públics ia favor del bé comú, no està al servei d’un negoci”, ha assegurat el president català, que ha subratllat la importància de “democratitzar la ciència”.

Catalunya -ha afegit- vol desplegar-ne el potencial en matèria de tecnologia i innovació, i no ho fa contra ningú, sinó a favor de tots, de Catalunya, d’Espanya i d’Europa».

Illa ha demanat que la tecnologia i els avenços científics no es desvinculin «dels valors humanistes», per tal que estiguin «al servei de tothom, pel bé comú, i no, per exemple, per utilitzar-les per vigilar els ciutadans».

La importància de la ciència pública, el talent i la creativitat

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha posat en valor «la ciència pública, i el talent i la creativitat de tants investigadors que han treballat durant moltes dècades».

“Les noves tecnologies -ha assenyalat- necessiten un sector públic que les acompanyin i que destini la inversió necessària perquè, si no hi ha risc, no hi ha futur”, i, en aquest sentit, ha precisat que els últims cinc anys el Govern ha destinat 170 milions d’euros al Barcelona Supercomputing Center.

Morant ha expressat el suport del Govern a l’objectiu que la Generalitat ha marcat que Catalunya sigui una de les 50 regions europees més innovadores.

Per la seva part, el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, Óscar López, ha destacat com a principals objectius del projecte Quantum Spain en què s’emmarca el nou supercomputador quàntic és «impulsar la sobirania tecnològica i promoure la ciència oberta».

Ha admès que la tecnologia quàntica «és un canvi de paradigma» perquè permet fer càlculs complexos de manera molt més eficient que amb la tecnologia tradicional emprada fins ara i ha explicat que «els beneficis per a la ciència seran enormes, ja que obre la porta a la predicció de malalties, per exemple».

El president del BSC, Mateo Valero, ha volgut ressaltar la importància de la col·laboració entre administracions i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ha explicat que, mentre que al maquinari que s’utilitza «no hi ha res europeu», en la tecnologia superquàntica «emprem tecnologia europea».

El supercomputador quàntic neix amb tecnologia europea

El nou supercomputador quàntic del Barcelona Supercomputing Center (BSC) és finançat per Espanya i la Unió Europea, i representa un pas important cap a l’autonomia estratègica europea.

Aquest sistema incorpora dues tecnologies quàntiques complementàries (digital i analògica), la qual cosa amplia les capacitats de computació quàntica a l’ecosistema europeu.

La tecnologia digital està finançada pel projecte Quantum Spain, mentre que la tecnologia analògica té el suport de la Comissió Europea i el Govern d’Espanya, en el marc d’EuroHPC.

El nou supercomputador quàntic està integrat dins del MareNostrum 5, aprofitant tota la infraestructura de supercomputació híbrida, que combina computació tradicional i quàntica.

Forma part, a més, de la xarxa europea de grans ordinadors EuroHPC, que inclou tant la computació clàssica com la quàntica, i està construït 100% amb tecnologia europea, amb una forta implicació del teixit empresarial espanyol.

Tots dos ordinadors seran accessibles a qualsevol usuari a través de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES), i això facilitarà l’accés a la computació quàntica als investigadors i empreses del país.

Feu un comentari